Διατροφικές οδηγίες για την γαστρεντερίτιδα

Η γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε ιογενή ή βακτηριακό παράγοντα και η μετάδοσή της είναι συχνότερη από Νοέμβριο έως και Απρίλιο. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η επίμονη διάρροια και ο εμετός που συνήθως ξεκινούν απότομα, πυρετός, πόνος στην κοιλιά,  κράμπες, πονοκέφαλος, έλλειψη όρεξης.

Οδηγίες:

1) Ξεκουραστείτε.
Κατά την διάρκεια της γαστρεντερίτιδας θα νιώθετε κουρασμένοι και αδύναμοι.

2)Ξεκινήστε με το να καταναλώνετε μικρές ποσότητες φαγητού και σταδιακά να τις αυξάνετε ανάλογα με την όρεξή και την βελτίωση της κατάστασης σας.

3)Αποφύγετε τα παρακάτω τρόφιμα :
Λιπαρά φαγητά ή με σάλτσες Κρεμμύδι, σκόρδο Καρυκεύματα Πικάντικα τρόφιμα Γαλακτοκομικά Καφές, αλκοόλ, αναψυκτικά Λαχανικά που προκαλούν διάταση του στομάχου (λάχανο, κουνουπίδι, φασόλια) Τρόφιμα που δεν έχουν συντηρηθεί σωστά. Ζάχαρη και υποκατάστατα αυτής.

4)Μπορείτε να καταναλώσετε:
Μπανάνα
Μήλο
Βραστές πατάτες
Βραστά καρότα
Φρυγανιά Λευκό ψωμί
Απλά κράκερ
Βρώμη
Ρύζι λαπάς
Κοτόσουπα ή βραστό κοτόπουλο
Άλιπο ψάρι
Αργότερα το τυρί και το γιαούρτι χαμηλά σε λιπαρά

5)Βεβαιωθείτε ότι ενυδατώνεστε καλά και αναπληρώνετε όχι μόνο τον όγκο των υγρών αλλά και τους ηλεκτρολύτες.
Όταν σταματήσει ο εμετός ξεκινήστε να πίνετε μικρές ποσότητες νερού κατά διαστήματα για να μην χειροτερέψετε την ναυτία και τον εμετό. Προμηθευτείτε ένα ηλεκτρολυτικό διάλυμα . Καταναλώνετε οπωσδήποτε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι ημερησίως