Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974.

Αποφοίτησε από το Λύκειο Νέας Ερυθραίας και εν συνεχεία φοίτησε επί 6ετία στην 3η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Charles στην Πράγα (αγγλόφωνο πρόγραμμα) από όπου και έλαβε το 1998 το πτυχίο Doctor of Medicine με βαθμό «Λίαν Καλώς». Έλαβε άδεια άσκησης Ιατρικού επαγγέλματος στην Ελλάδα το 1999 μετά από αναγνώριση τίτλου σπουδών (ΔΙΚΑΤΣΑ) μέσω  εξετάσεων.

Υπηρέτησε ως οπλίτης ιατρός στον Στρατό Ξηράς (1999 -2001) και ακολούθως εκπλήρωσε τη 15μηνη Ιατρική Υπηρεσία Υπαίθρου στο άγονο Περιφερειακό Ιατρείο Αργυρίου, του Δήμου Αχελώου Καρδίτσας (2001-2002).

Ειδικεύτηκε στην Παθολογία στην Α´ Παθολογική Κλινική του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός» και έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας της Παθολογίας το 2008 (κατόπιν εξετάσεων).

Διετέλεσε επικουρικός Επιμελητής Παθολογίας στο ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός» επί διετία (2008 -2009 & 2010-2011).

Εξειδικεύτηκε στην Εντατικολογία στην Α´ Πανεπιστημιακή Κλινική Εντατικής Θεραπείας του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός» και έλαβε τον τίτλο της εξειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία το 2013 (κατόπιν εξετάσεων).

Το 2014 μετεκπαιδεύτηκε στο αντικείμενο του Σακχαρώδη Διαβήτη στο Διαβητολογικό Ιατρείο ΠΓΝΑ  «Κωνσταντοπούλειο-Αγία Όλγα» και έκτοτε παραμένει επιστημονικός συνεργάτης σε αυτό.

Εκτελεί χρέη πρωινού υπεύθυνου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Βιοκλινικής Αθηνών από το 2013 και είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

Συνεργάζεται με το Διαβητολογικό Κέντρο Ιατρικού Ψυχικού από το 2016 με ενεργό συμμετοχή σε ερευνητικές μελέτες (όπως Pioneer 2 και Sustain 7). Είναι μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας.

Είναι πιστοποιημένος από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης ως Εκπαιδευτής ALS (Advanced Life Support) και λαμβάνει τακτικά μέρος στα εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώνονται στην Ελλάδα από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Μετεκπαιδευτικά Προγράμματα – Σεμινάρια

Συμμετοχή σε πληθώρα μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων με αντικείμενα όπως:

• Τον Σακχαρώδη Διαβήτη (5ο και 7ο Κλινικό Φροντιστήριο Σακχαρώδους Διαβήτη, διοργάνωση από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία).
  • Την Αρτηριακή Υπέρταση (Μετεκπαιδευτικοί κύκλοι σεμιναρίων ακαδημαϊκών ετών 2003-2004, 2004-2005, 2008-2009, 2013-2014, διοργάνωση από την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης).
  • Την Ηπατολογία (3ου Σχολείο Κλινικής Ηπατολογίας, διοργάνωση από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος).
  • Την Επείγουσα Ιατρική (ALS Provider Courses, διοργάνωση από το European Resuscitation Council).

Δημοσιεύσεις

1. Acute painless monocular visual loss due to central retinal artery occlusion in a patient with Churg-Strauss vasculitis
  2. Skrapari, E. kagkelari, E. Charitatos et al.

Clin Rheumatol. 2008 Jan;27(1):125-7.

1. An atypical presentation of visceral leishmaniasis infection in a patient with rheumatoid arthritis treated with infliximab
  2. Kritikos, E. Charitatos et al.

J Clin Rheumatol. 2010 Jan;16(1):38-9

1. Progressive encephalomyelitis with rigidity and myoclonus (PERM): Brucellosis as a possible triggering factor and long term follow-up therapy with rituximab
  2. Magira, H. Alexopoulos,  E. Charitatos et al.  Ther Adv Neurol Disord. 2016 Jan; 9(1): 69–73

Ανακοινώσεις – Παρουσιάσεις εργασιών – Ομιλίες (αναφέρονται ενδεικτικά)

1. Απομονωθέντες μικροβιακοί παράγοντες σε αιμοκαλλιέργειες νοσηλευθέντων ηλικιωμένων ασθενών κατά τη διάρκεια 2 ετών

Χ. Σταθόπουλος, Ε. Μπελεσιώτου, Γ. Νέζη, Ε. Χαριτάτος et al.

8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεροντολογίας και Γηριατρικής, 2004

1. C-ANCA PR3: είναι απόλυτα ειδικά για την κοκκιωμάτωση Wegener;

Ε. Μάγειρα, Σπ. Παπανδρέου, Μ. Στουντύνκοβα,  Ε. Χαριτάτος et al.

32ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, Αθήνα,  2006

1. Ο πυρετός αγνώστου αιτιολογίας στον ανοσοκατασταλμένο ασθενή

1. Ο πυρετός αγνώστου αιτιολογίας στα νοσήματα του κολλαγόνου

Ν. Βαλλιάνου, Ε. Χαριτάτος

Επιστημονικού Προσωπικού Νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός», 2011

1. Η χρήση του υπερηχογραφήματος κοιλίας μεταξύ των πρώτων εξετάσεων σε ασθενείς με κοιλιακό άλγος

Επιστημονικού Προσωπικού Νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός», 2011

1. Διάγνωση διαμεσο-κυψελιδικού συνδρόμου μέσω της υπερηχοτομογραφίας του πνεύμονα

Ε. Χαριτάτος, Σ. Δημόπουλος et al.

14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εντατικής Θεραπείας, 2012

1. Clostridium Difficile

15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εντατικής Θεραπείας, 2014

1. Πυροδότηση (triggering) του αναπνευστήρα – Τι πρέπει να ξέρουμε και πόσο θα επηρεάσει τον ασθενή μας;

Ε. Χαριτάτος.

16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εντατικής Θεραπείας, 2016